Weź logarytm obu stronach równania . To obniża wykładnika do przodu podstawy. Na przykład , na podstawie równania ( 5 ^ x ) = 25 , biorąc log każdego boku stwierdzi: (x ) ( log ( 5) = log ( 25)
2
podzielić obu stronach . .równanie w dzienniku podstawy wykładnika ma zostać wyizolowana na przykład, ( x) ( log ( 5) = log ( 25) przyjmuje postać: ( (x ) ( log ( 5) /log ( 5 ) ) = (log ( 25 ) /log ( 5 ) ), to x = ( log ( 25 ) /log ( 5 ) ) .
3
Rozwiąż za wykładnik w razie potrzeby.wykładnik jest teraz odizolowany od swojej bazy , choć jego wartość może jeszcze trzeba ustalić . na przykład , x = ( log ( 25 ) /log ( 5 ) ) = 2.
Izolowanie bazę
4
Należy korzenia równą wykładnika podstawy ma zostać wyizolowana . Przykładowo , dla x ^ 4 = 81, ma 4th pierwiastek obu stronach równania.czwartym głównym jest równoważna biorąc pierwiastek dwa razy : . sqrt ( sqrt ( x ^ 4 ) ) = sqrt ( sqrt ( 81 ) ) na Twitterze 5
Rzuć wykładnik z bazy jakofunkcja korzenia anuluje ją na przykład , sqrt ( sqrt ( x ^ 4 ) ) = sqrt ( sqrt ( 81 ) ) staje się x = sqrt ( sqrt ( 81 )).
6
rozwiązać na podstawie w razie potrzeby. Podstawa jest teraz odizolowana od wykładnika , choć jego wartość może jeszcze trzeba ustalić . Na przykład , x = sqrt ( sqrt ( 81 ) ) = sqrt ( 9 ) = 3.