Rozpocząć ogólnym trygonometryczną funkcję sinus »f (x ) = a * sin ( bx + c ) + d ", w którym a, b, c i d są znane stałe a x oznacza zmienna .
2
Dodaj stałą wartość do wartości xw funkcji sinus . Na przykład, " f (x ) = a * sin ( bx + c ) + d = sin ( x + c) " , gdy "= 1 ", " b = 1" i " d " = 0. Dodanie " c = 6 " do wartości x w fazie funkcji przesuwa jednostkifunkcji sinus "6" na lewo isine Równanie : . " F ( x ) = sin ( x + 6 ) "
3
Odejmij stałą wartość z wartości x w funkcji sinus . Na przykład, " f (x ) = a * sin ( bx + ( -c )) + d = sin ( x + ( -c ))" , gdy "= 1 ", " b = 1" i " d = 0 . " Odjęcie " c = 6 " od wartości x w fazie funkcji przesuwa jednostkifunkcji sinus "6" na prawo isine równanie staje się : " f ( x ) = sin ( x + ( -6 ) ) = sin ( x - 6 ) "
4
zmiennej x pomnożyć przez stałą do kompresji lub rozciągnąć wykres funkcji sinus , w zależności od znaku stałej . . Na przykład ,funkcja sinus " f ( x ) = sin ( 2x + 6 ) " ciągnie funkcję przez współczynnik "2" i przesunięć fazowych go do jednostek pozostałych "6" , zwiększając tym samym okres funkcji. Funkcja " f ( x ) = sin ( -2x + 6 ) " kompresuje funkcję przez współczynnik " 2 ", a faza przesuwa go do jednostek właściwych "6" .
Kliparty