Wymień nierówności znakiem równości , abynierównośćrównanie . Na przykład , z nierównością " 2x + y gt; 4 , " zrób to " 2x + y = 4. "
2
Przekształć równanie do postaci nachylenie - przechwytującym izolując w"y" równanie . Korzystanie z własności asocjacyjne na przegrupowanie , równanie " 2x + y = 4 " staje się " -2x + y = 4 ", który można uzyskać poprzez odjęcie " 2x " z obu stron równania.
3
Zastępstwo "x " dla liczby losowej , rozwiązania na " y" i nagrać odpowiedź. Użyj"y" Odpowiedź z "x" numer, który podłączony do postaci współrzędnych znaleźć . Powtarzaj tę czynność, co najmniej dwa razy . Dla przykładu problemu pozwolił x = 2 i 3. Dla X = 2 , y = 2 ( 2 ) + 4; A zatem, Y = 0. Dla x = 3 , y = 2 ( 3 ) + 4; w ten sposób , y = -2 .
4
Wykreślić współrzędne x, y wykresów można znaleźć na papier , a następnie narysować linię łączącą wszystkie punkty na wykresie równanie . Możesz skorzystać z punktów ( 2 , 0 ) i ( 3 , -2 ) dla " 2x + y gt; 4 "
5
Cieńobszar poniżej linii , jeślinierówność jest "< " (poniżej ) lub nad nią, jeśli jest to " i ° "; (powyżej ) . Przestrzegać tej reguły dla cieniowania nierówności , nawet jeśliwiąże się "≤ " ( mniejszy lub równy) lub "&ge "; (większy lub równy) znak. W nierówności " 2x + y gt; 4 " . Byś odcieńobszar powyżej linii