Rozwiąż racjonalnego równanie ( 5 /( x + 2 ) ) + ( 2 /x ) = ( 3 /5x ) . Zacznij od znalezienia najmniejszego wspólnego mianownika . Od x pojawia się w pozostałych dwóch mianowników , lekceważyć go i pomnożyć dwa pozostałe razem tworzą LCD: ( x + 2) * 5x = 5x ( x + 2 ) na Twitterze 2
konwersji frakcji . na wyświetlaczu : ( 5 /( x + 2) ) * ( 5x /5x ) = (25x /5x ( x + 2 ) ); ( 2 /x ) * ( ( 5 (x + 2) /5 (x + 2 ) ) = ( (10x + 20) /( 5 (x + 2 ) ) oraz ( 3/5 x ) * ( (x + 2 ) /( x + 2 ) ) = ( ( 3x + 6 ) /( 5x ( x + 2 ) ) .
3
zignorować mianownik , ponieważ są teraz równi , i przepisać liczników w odniesieniu do pierwotnego wzoru : ( 25x ) + ( 10x + 20) = 3x + 6. Połączyć jak warunki w lewej części : 35x + 20 = 3x + 6. odejmowania 20 z obu stron : 35x = . 3x + -14 Odejmij 3x z obu stron : 32x = - 14 , i podzielić obie strony przez 32 : x = -14 /32 lub x = - 7 /16.