Wyeliminuj kwadratowy wykładnik o zmiennej poprzez pierwiastek kwadratowy z obu stron równania . Rozpocząć przesuwając wszystkie inne warunki od zmiennej do drugiej stronie równania, a w miarę możliwości uproszczenia . Zapoznaj się pierwiastek kwadratowy z obu stron , a jeżeli to możliwe, uprościć
2
Na przykład , rozwiązać równanie 3x ^ 2 + 6 = 18. Zacznij izolować zmiennej poprzez odjęcie 6 z obu stron . 3x ^ 2 + 6 - 6 = 18 - 6 staje 3x ^ 2 = 12. podzielić obie strony przez 3 : 3x ^ 2/3 = 12/3 staje x ^ 2 = 4.
3
Wyeliminuj wykładnik zabierając pierwiastek kwadratowy z obu stron równania: Radic (x ^ 2 ) = &Radic; 4 staje się x = &Radic; 4 . Uprościć odpowiedź : x = 2.